Bölüm Tanıtımı | مقدمة الحلقة

Tarihçe

Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı 1984 yılında kuruldu. Ali Şakir ErginZiyad AkkoyunluAzmi Yüksel (2 Haziran 2010) ve Abdulvahap Öztürk Anabilim Dalımızın kuruluşunda emeği geçen hocalarımızdır. Anabilim Dalımız bünyesinde uzun yıllar ders vermiş, öğrencilerine emek vermiş ancak şu anda aramızda bulunmayan diğer hocalarımız ise şunlar: Muzaffer Özcan, İsmail Korkmaz, Aytekin Özgür, Emrullah İşler, Emire Asel ve Nurettin Ceviz. Bütün hocalarımızı her zaman sevgi ve saygıyla hatırlayacağız.

Eğitim Süresi

Lisans eğitim süresi 4 yıldır. Ancak lisans programına başlamadan önce öğrencilerimizin 1 yıl süreli Arapça hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamaları zorunludur. Arapça hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Arapça Yeterlilik Sınavı’nı geçen öğrenciler lisans programına kayıt olmaya hak kazanırlar.

Öğretim Kadrosu

Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalımız kadrosunda, alanlarında yetkin 4 profesör, 3 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 4 araştırma görevlisi ve 6 okutman yer almaktadır. Öğretim elemanlarının web sayfalarına linkinden ulaşılabilir.

Öğrenci Kontenjanı

Anabilim Dalımızın lisans programına her yıl yaklaşık 70 öğrenci alınmaktadır.​​​​​​

Anabilim Dalının Güçlü Yönleri

Ana Bilim Dalımız, sadece Arapçayı öğretmeyi hedefleyen bir yapıdan ziyade Arapçayı öğrencilere nasıl öğretileceğini de modern yöntemler ışığında öğretmen adaylarımıza edindirmeyi amaçlamaktadır. Bu misyonu da uzun yıllar boyunca ülkemizdeki tek Arapça Öğretmenliği Bölümü olarak omuzlamıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca edindiği tecrübesini, diğer üniversitelerdeki Arapça Öğretmenliği, Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Mütercim Tercümanlık ve Arap Dili ve Belâgati gibi bölümlere geleceğin hocalarını yetiştirerek paylaşmaktadır.

Ana Bilim Dalımızın öne çıkan özellikleri arasında hazırlık dâhil 5 yıllık öğretim programında öğretmen adaylarının birçok alan dersi, meslek dersi ve genel kültür, yetenek dersi alması ve derslerde takip edilen bilimsel kaynakların güncel olması sayılabilir. Ana Bilim Dalımızın en belirgin güçlü yönleri şunlardır:

  • Tecrübeli öğretim elemanı kadrosu,

  • Güncel ders kitapları,

  • Öğretmen yetiştirme gelenek ve tecrübesinin çok uzun bir geçmişe sahip olması,

  • Öğretim elemanı ve yardımcı kadroların deneyimli, araştırma faaliyetlerinde oldukça başarılı bireylerden oluşması,

  • Tüm alan ve alan eğitimi derslerini verebilecek yeterli öğretim elemanına sahip olması.

Anabilim Dalı Fiziki Koşulları

Ana Bilim Dalımız bünyesinde bilgisayar, projeksiyon gibi teknolojik teçhizatla donatılmış 3 adet sınıf bulunmaktadır. Ayrıca sınıfların birinde Arapça roman, ders kitapları, bilimsel eser ve süreli yayınların bulunduğu ufak bir kütüphane mevcuttur.

Mezunların İş Olanakları

Ana Bilim Dalımızdan mezun olan öğrencilerimiz Arapça öğretmeni olmanın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi ihtiyaç duyulan tüm bakanlıklarda ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü gibi birimlerde öğretmen, çevirmen ve uzman olarak iş bulma imkânlarına sahiptir. Ayrıca diğer üniversitelerin çeşitli türdeki Arapça programlarına akademisyen olarak da çalışabilirler.

Lisansüstü Eğitim Olanakları

Bilim Dalımız bünyesinde Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile eşgüdümlü olarak yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir. Akademik kariyerlerine devam etmek isteyen öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra çeşitli enstitülere bağlı olarak lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Lisansüstü programlarının giriş koşulları, müfredatı ve diğer tüm detaylar için Gazi Eğitim Bilimleri Enstitüsünün web sayfasını takip ediniz.

Bilim Dalımız bünyesinde tamamlanan veya öğretim üyelerimiz tarafından yaptırılan Doktora ve Yüksek Lisans tezleri listesine buradan ulaşılabilir. Bu tezlerden erişilebilir olanların tam metinlerine YÖK Tez Merkezi'nden ulaşılabilir.

Detaylı Bilgi Paketi

https://gbp.gazi.edu.tr//?lang=0

Arapça Öğretmenliği Anabilim Dalı tanıtım videosu:

https://youtu.be/TIz4_tGxiDg
​​​​​​

 

background image